Biró Rozália külügyi kérdésekről és Kelemen Hunor ukrajnai kitiltásáról

Április 2–3-án mutatták be Brüsszelben az Európai Parlament Külügyi Bizottságának jelentését a tagállamok parlamentjeinek külügyi bizottsági vezetői és helyettes vezetői előtt. A jelentésről és az abból levonható következtetésekről BIRÓ ROZÁLIA Bihar megyei parlamenti képviselő, a bukaresti alsóház külügyi bizottságának elnöke számolt be szerdán Nagyváradon.

Romániát Biró Rozália képviselőházi és Cristian-Sorin Dumitrescu szenátus külügyi bizottsági elnök képviselte Brüsszelben az Európai Parlament szaktestületének jelentéstételén. A mintegy 15 oldalas dokumentum témája az Európai Unió helyzete és jövője volt. Amint Biró Rozália itthon elmondta: a jelentés szerint az EU biztonsága a hidegháború vége óta nem volt ennyire sérülékeny, ezért a közösség egyik legnagyobb felelőssége saját és polgárai biztonságának és gazdasági fejlődésének szavatolása.

Aszimmetrikus világrend

A jelentés szerint 2050-re az EU lakossága a világ népességének 5 százalékát jelenti majd (szemben az 1960-as 13 százalékkal), miközben bolygónk lakossága addig mintegy 2,4 milliárddal nő, Afrikában például 1,3 milliárd emberrel lesz több. Az említett időpontig a világgazdaságban a vezető szerepet az Amerikai Egyesült Államok, Kína és India játssza majd, az új világrend aszimmetrikussá válik. Máris nagyobb szerephez jutnak például a civil szervezetek és a transznacionális vállalatok, és nőtt az államok kölcsönös függősége is, például az USA vagy a közel-keleti országok döntései jobban befolyásolják a világ sorsát. A jelentés elítéli egyebek mellett Oroszország vétójogának gyakorlását az ENSZ-ben, és sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből.

A 2008-as gazdasági válság után az unió nem tudta visszanyerni vezető szerepét, befolyását, sürgősen erősíteni kell tehát Európa és az EU szerepét, Európának a saját kezébe kell vennie a sorsát, mondta Biró Rozália. Gyorsabb válaszadásra van szükség a különféle konfliktusok kapcsán, de nagyon fontos ezek megelőzése és békés megoldása is. A fenntartható fejlődésre is figyelni kell, illetve a migráció, a biztonság mellett szociális kiadásokra is forrásokat kell elkülöníteni a következő költségvetési időszakban.

Bár abban teljes az egyetértés, hogy az EU szerepét erősíteni kell, vitatják a különleges többség (66 százalék) bevezetését az egyhangú döntések helyett a külpolitikát érintő döntések meghozatalánál. A jelentés fontosnak tartja még a nyugat-balkáni államok stabilitásának erősítését és az EU Biztonsági Tanácsának megalakítását is.

Kelemen Hunor kitiltása

Biró Rozália közölte, hogy mind Oleksandr Bankovnak, Ukrajna romániai nagykövetnek, mind a bukaresti külügyminisztériumnak levelet írt Kelemen Hunor Ukrajnából való, április 6-i kitiltása kapcsán. A nagykövet korábbi állításai nem felelnek meg a valóságnak, az RMDSZ elnöke ugyanis nem magyar, hanem román diplomáciai útlevéllel próbált beutazni az országba, és nem lehetett már kitiltva, hiszen az elmúlt húsz évben nem próbálta meg átlépni a határt.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke a nagykövet figyelmét felhívta arra, hogy Ukrajna megszedte a Románia és Ukrajna közötti kétoldalú megállapodást, a külügyminisztériumot pedig arra is emlékeztette: ha indoklás nélkül kitiltanak egy romániai törvényhozót, aki egy személyben volt miniszter és volt kormányfő-helyettes, akkor bárki beutazását meggátolhatják Ukrajnába, ahol nemcsak jelentős magyar, hanem jelentős román kisebbség is él. Biró Rozália megígérte, hogy amint válaszokat kap leveleire, azokról is tájékoztatja a nyilvánosságot.

2019.04.10
Galéria
Biró Rozália a bukaresti külügyminisztériumtól és az ukrán nagykövettől is magyarázatot vár