Családi recept alapján készül a mindennapi

A magyar nép kultúrájában a kenyér egyet jelent az élettel. Több a tápláléknál, amelyre a szervezetnek szüksége van. A többség számára most is nélkülözhetetlen, hogy étkezések alkalmával ott legyen az asztalon a „mindennapi kenyér”, amint az ima említi.

Egyre inkább globalizált világunkban a kenyér szerepe szinte ugyanolyan fontos, mint elődeink idején volt. Nagyszalontán számos pékség üzemel, ezek mindennap friss termékekkel látják el a város és a környező települések lakóit. A Torpan cég 1992-ben alakult, de pékségként 1998 óta működik. Filep Izabella menedzser válaszolt kérdéseinkre.

– Ez egy igazi családi vállalkozás, amely mindig továbböröklődik, és tovább viszik az ifjak. A háznak abban a részében, ahol a pékségünk üzemel, kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint 100 éve pékség van.

– Milyen recept alapján dolgoznak?

– A kenyér tésztáját az elődeink receptje alapján állítjuk össze, semmiféle adalékanyagot nem használunk. Nyugodtan merjük ajánlani az allergiával vagy egyéb megbetegedéssel küszködőknek. A cukorbetegekre való tekintettel rozskenyeret is sütünk.

– Hogy készül a kenyér?

– Mivel a kenyeret hagyományos módszerrel készítjük, ez igen hosszadalmas folyamat. Az előkovász érlelésével kezdődik, ezt követi a kovász érlelése. Utána következik a dagasztás, majd a kelesztés. A kelesztés után formázzuk a kenyeret, és kosárban újra kelesztjük. Amikor a kemence eléri a megfelelő hőfokot, kezdődik a kisütés. A frissen kisült kenyér a raktár polcaira kerül, majd az előírásoknak megfelelő hűtési idő után kiszállítjuk a boltokba.

– Milyen más pékáru készül még önöknél?

– Hagyományos péksüteményeket, kiflit, perecet is készítünk, a hajnalban munkába indulók ezeket előszeretettel fogyasztják. Emellett új termékünk a házi recept alapján készült kalács négyféle ízesítéssel: kakaós, mákos, diós, rahátos; megrendelésre is készítünk ilyet.

– Hol forgalmazzák a termékeiket?

– Leghamarabb a pékség saját üzletébe kerülnek. Emellett Nagyvárad, Nagyszalonta és a környező települések üzleteinek polcain is találkozhatnak a vásárlók a pékségünkben készült termékekkel.

2019.04.01
Galéria
Hatalmas üstökben kel a kenyértészta
Munkában a dagasztógép
Hagyományos szakajtókban kelnek újra a kenyerek
Téglakemencében sül készre és igazán finomra
Kulcsszavak: