Megtakarítási számlák gyermekeknek

Minden kiskorúnak megtakarítási számlát nyitottak ez év elején Romániában. Ha a szülő vagy gyám legalább évi 1200 lejt befizet erre a számlára, a kormány évi 600 lejt ad hozzá, a megtakarításra pedig évi 3 százalékos a kamat.

Amint arról honlapunkon is olvashattak, a megtakarítási számlákat a kormányprogram részeként, a 2018/104. számú sürgősségi kormányrendelettel hagyták jóvá, ez múlt év decemberében megjelent a Hivatalos Közlönyben. A gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar, azaz gROwth – Centenáriumi junior egyéni megtakarítási számla nevű programban a román állampolgárságú, 18 évnél fiatalabb gyermekek vehetnek részt.

A kormányhatározat szerint az Államkincstárban minden 18 évnél fiatalabb román állampolgárnak automatikusan megnyitják a számlát. Ezekre a kincstár kirendeltségeiben készpénzzel, postai utalvánnyal vagy banki átutalással fizethet be a szülő vagy törvényes gyám. Fontos tudni, hogy az évi 600 lejes állami juttatás csak akkor érkezik meg a számlára, ha a naptári év végéig legalább 1200 lejt elhelyez a szülő is a számlán. Az állami támogatást decemberben utalják át. A 3 százalékos kamat viszont akkor is jár a számlán lévő megtakarítás után, ha az első befizetés(ek) után az évi 1200 lej nem minden évben kerül fel rá. Egy számlára évente legtöbb 100 ezer eurónak megfelelő lej kerülhet. Az állami gondozásban lévő gyermekeknek a munkaügyi minisztérium költségvetéséből fizetik ki az évi 1200 lejes hozzájárulást.

Az egyéni megtakarítási számlán levő pénzt a számla kedvezményezettje csak 18 éves korában veheti fel, kivéve, ha a pénzt halálos kockázatú – például fertőző vagy onkológiai – betegség, mérgezés, cukorbetegség vagy baleset kezelési költségeire, illetve fejlődési rendellenesség esetén szükséges ellátás kifizetésére használják. Ha a számla kedvezményezettje elhunyt, a törvényes örökösei hozzájuthatnak az addigi megtakarításokhoz.

2019.03.26
Galéria