Meghosszabbították az adóbevallási és -felajánlási határidőt

Július 31-éig meghosszabbította a kormány a magánszemélyek 2018-as jövedelméről és társadalombiztosítási hozzájárulásáról szóló egységes nyilatkozat leadási határidejét, számolt be március 12-én Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentéséről az Agerpres hírügynökség.

Az adóbevallási határidő mellett a személyi jövedelemadó 2, illetve 3,5 százalékát is július 31-éig lehet felajánlani civil szervezeteknek, egyházaknak, szociális szolgáltatóknak stb. Amint arról honlapunkon is olvashattak, az idei határidő eredetileg március 15-e volt. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy akik 2019. július 31-ig a teljes adóösszeget befizetik, 5 százalékos kedvezményt kapnak.

A pénzügyminisztérium indoklása szerint a határidő meghosszabbításával az elektronikus rendszer lefagyását szeretnék elkerülni, ugyanis idéntől kizárólag on-line kell benyújtani az említett jövedelembevallást az úgynevezett privát virtuális téren (SPV) keresztül. Az egységes nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik egyénileg vagy társulási formában jövedelmet valósítanak meg Romániában és/vagy külföldön, és akik kötelesek jövedelmi adót és társadalombiztosítási járulékot fizetni. Azoknak is be kell nyújtaniuk a nyilatkozatokat, akiknek nincs jövedelmük, de úgy döntöttek, hogy fizetik az egészségbiztosítási járulékot, áll a hírügynökség jelentésében.

2019.03.21