Érköbölkút

Luther Márton-szobrot avattak Érköbölkúton

Havazást sejtető, csípős hideg reggelre ébredtek az érköbölkútiak. Évszázados gesztenyefák levélszőnyeget terítettek a templomkert köré. Vörösesbarna mintázat alól zöld fűszálak „kardoskodtak”, libbenésnyi szellőcskék kergetőztek a torony körül a bim-bamok párnázta csendben. A ködpajzs a magasba illant, élesebben csengett a harangszó, szíveket érintve hangzott a „gyertek-gyertek” mennyei üzenete.

Egy lelkészt vártak, kettő jött Köbölkútra

Tavaly június végén vett búcsút közel negyedszázados szolgálat után az érköbölkúti református gyülekezettől Czondi István lelkipásztor. Ez év áprilisának közepétől LEDÁN ISTVÁN hordozza tovább a gyönyörűséges terhet, a rátestálódott szolgálatot.

Érköbölkút búcsúztatta nyugalomba vonuló lelkipásztorát

Június utolsó vasárnapján ünnepi istentisztelet keretében búcsúztatta nyugdíjba vonuló lelkipásztorát, Érköbölkút református közössége. CZONDI ISTVÁN közel negyedszázados ottani szolgálat után vált meg az általa pásztorolt nyájtól.

Lovasoktatás Érköbölkúton

Léleknyugtató panoráma, védőn óvó dombölelésben a falu. Természet adta békesség, amibe harmonikusan illeszkedik Rákócziék farmja. Fogathajtás és lónevelés mellett lovasiskolát indítottak, és lovasterápiára is vállalkoznak.

Állatorvos a tyúkfarmon

Manapság nem sok babér terem a diplomás mezőgazdászok, állattenyésztők számára. Ahogyan egy traktort vezetni tudó ember már szakképzettnek gondolja magát, éppúgy a nadrágszíjparcellákat birtoklók többsége is az agronómusok tudományát ismerni vélőnek tartja magát. Az állattenyésztőkről és az ágazathoz kötődő „kuruzslókról” nem is beszélve. Pedig az állatdoktorok tudománya nem akasztható le nagykabátként a fogasról, hisz a „páciens” még azt sem tudja közölni, mi a panasza, hol fáj.

Télűzés Érköbölkúton

Az erőtlen éjszakai fagy hamar megadta magát a kora délelőtti napsütésnek, s a hideg távol tartásában segítettek az érköbölkúti iskolások is. A Rákóczi Lajos tanár szervezte farsangi mulatságon kiszebábot égettek – a hagyomány szerint ez kiváló télűző praktika, és megszabadít a rossz szellemektől.

Negyedszer is országos bajnok

Miután megnyerte a nemzeti bajnokság utolsó, döntő fordulóját, RÁKÓCZI GERGŐ megőrizte bajnoki címét a kettesfogathajtó mezőnyben. A döntőt szeptember 14–16. között szervezték meg már hagyományosan Marosvásárhelyen.

Fábiánsebestyénben helytállt a hazai válogatott

Az év legfontosabb kettesfogathajtó eseményének adott otthont a magyarországi Fábiánsebestyén augusztus utolsó hétvégéjén. Itt rendezték meg a Duna–Alpesi Kupa néven ismert, nem hivatalos Európa-bajnokságot, amelynek Bihar megyei résztvevője is volt.

Vasvári, aki összeköt… – Magyarországi látogatók az érköbölkúti emlékműnél

Budapesti újságírók egy csoportja látogatott el az elmúlt napokban az érköbölkúti Vasvári-emlékműhöz. A dolognak az adott időszerűséget, hogy a legendás ’48-as hős július 6-án lelte halálát a Havasnagyfalu határában túlerővel vívott küzdelemben. A küzdelemben az egykor Érköbölkúton szerveződött szabadcsapat nagy része is hősi halált halt.

Oldalak