Szalacs

Szalacson sokrétű a jövőtervezés

Ha nem is a világ közepe, de legalábbis a régió rendezvényközpontja volt Szalacs novemberben. Beruházások átadása, együttműködési szerződések megkötése, konferenciák zajlottak az észak-bihari községben.

Szépen szólt a nóta Szalacson

Negyedszer vállalt házigazdai szerepet a szalacsi Örökzöld Asszonykórus egy kórustalálkozón. A rendezvényen kilenc kórus és egy citerazenekar vett részt.

Hidak, amelyek összekötnek

Alig fejeződött be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva küldöttségének szalacsi látogatása, amikor újabb vendégek „kopogtattak” a településen. A szomszédos Hajdú-Biahr megyéből, Hortobágyról, a bihari megyeszékhelyről és Kolozsvárról érkeztek, az Érmellék kulturális értékeinek megőrzéséről egyeztettek.

Egyformán fontos mindkét település

HORVÁTH BÉLA, Szalacs község választott önkormányzati vezetője a térség legfiatalabb polgármestere, de országos szinten is a második helyen áll – néhány hónappal lemaradva.

A farm, ahol élnek

A hetes eső után enyhe nappalok váltották egymást. Lágy szellő suhant végig a barázdákon, majd a magasban apró felhőkkel incselkedett. Örültek neki a gazdák, a rövidre nyesett nappalok ellenére lassan száradt a latyak, ismét a földekre merészkedtek a gépekkel szántani-vetni, kukoricát törni. IFJ. GÁSPÁR GYULÁT szalacsi farmján kerestük fel.

Aszfaltsiratók öröme

Már lecsengőben van a több Bihar megyei önkormányzat által sikerként elkönyvelt 322-es pályázati kiírás. Az egységesen 2,5 millió eurós beruházás nagy segítséget jelentett a települések arculatváltásában. Szalacson körülményesen alakult a megnyert pályázat sorsa.

Templombúcsú Szalacson

Évente néhányszor kicsinek bizonyul az istenháza Szalacs hithű katolikus közösségének. Egyik ilyen alkalom Havas Boldogasszony napja, a templom búcsúünnepe augusztus elején.

Szalacsi falunap a lármafa üzenetével

A 19. Szalacsi Napok ünnepélyes megnyitója előtti napon, pénteken már jót szórakozhattak a helybéliek. Népviseletbe öltözött fiatalok szekereken körbejárták a falut, hívogattak. Az ezer pince falujaként ismert település pincesorain késő estig zajlott a dínomdánom, sorra nyíltak a nedűrejtők ajtai a vendégek előtt. Fiatalok ropták a néptáncot a hangulatemelő fáklyákkal megvilágított téren.

Negyvennégyen bérmálkoztak Szalacson

Június 14-én ünneplőbe öltözött emberek sokasága lepte el Szalacs utcáit. Valamennyien egy irányba mentek, a római katolikus templom felé. Olyan sokan voltak, hogy nem fértek be az istenházába, ezért a templomkertben is elhelyeztek lócákat, és gondoskodtak a szentmise kihangosításáról.

Vissza az Istenhez, vissza egymáshoz

SZABÓ ZSOLT lelkészcsalád gyermeke, édesapja Szatmár megyei gyökerű, de Máramarosban nevelkedett, édesanyja Mezőtelegdről származik. Ő az Érmelléket tartja otthonának, református lelkészi pályáját is ott kezdte, három éve pásztorolja a szalacsi gyülekezetet.

Oldalak