Várasfenes

Várasfenes strófaszerzője

A Fekete-Körös völgyében húzódó faluban, Várasfenesen a porták bejárata várkapuként egybe van építve a lakóházzal. Bezárkózott, talán védelmet kereső emberek lakják e tájat, gondolhatnánk, de a jelképrendszeren túl a múltmentés valósága tárul elénk a kapuk mögött.

Ünnep a szórványban

Változatos ruhatárral kellett készülniük mindazoknak, akik részt vettek a szeptember első hetében megrendezett III. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon. Az időjárással a nézőknek kellett számolniuk, a táncosoknak meg a rakott szoknyákkal.

Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok harmadszor

Harmadik alkalommal szervezik meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A szeptember 4–6. között Várasfenesen, Köröstárkányban és Belényesben megtartandó szórványünnep részleteiről BORSI LÓRÁNT, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalmi kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnöke tájékoztatott.

Imahét a várasfenesi gyülekezetben

Február 1. és 8. között tartják Várasfenesen az ökumenikus imahetet a Krisztus-hívők egységéért. Ez a hét az élő víz forrásához vezeti mindazokat, akik az imahét nyolc napján templomainkban ezen alkalmakon hallgatják vagy hirdetik Isten igéjét.

Szórványban élők ünnepe

Második alkalommal szervezik meg Bihar megyében a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette BORSI IMRE LÓRÁNT, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke és GRIM ANDRÁS szórványügyekkel foglalkozó ügyvezető alelnök.

Bélavár romjai mellett energiapiramis épül

Tavaly ősszel futottam össze Várasfenesen HALÁSZ SÁNDORRAL, aki épp fafaragással volt elfoglalva. Megbeszéltük, hogy tavasszal újra találkozunk, és megmutatja, mit faragott. Többször találkoztunk, és sok mindenről beszélgettünk.

Míves, díszes csűrkapuk

Dr. Kós Károly néprajzkutató az 1970-es években bejárta a Belényesi-medence magyar falvait, és nagyon szép, szakszerű leírást adott a köröstárkányi szárazkapuk bádogozott díszeiről (Dr. Kós Károly: Tájak, falvak, hagyományok, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1976). A csűrkapuk bemutatásával és díszeik leírásával foglalkozunk, ezt eddig még nem dolgozták fel.

Várasfenestől az Óperenciás-tengerig

Képzeletének világát veti papírra BÁLINT BEÁTA NOÉMI meseíró és mesekönyv-illusztrátor. Mentorának, igaz barátjának tartja Miklós János képzőművész-tanárt, aki felfedezte tehetségét, felkészítette az egyetemi felvételire, s akinek kérdéseire az alábbiakban válaszolt.

Volt egy kisvasút Várasfenesen

Belényes egyik tömbháznegyedében kerestük fel a hajdani erdei vasút egyik utolsó mozdonyvezetőjét, a 78 éves, magyarremetei származású SZABÓ ANDRÁST. Vele elevenítettük fel a valamikor jól működő keskeny nyomtávú vasút történetét.

A munka erősít, a kaláka egyesít

Márciusban indult útjára a címadó jelmondattal a Tulipán Kaláka Egyesület kezdeményezte önkéntes mozgalom, amely élvezi az RMDSZ Bihar megyei szervezetének teljes támogatását.

Oldalak